100/2014

KRoko

Zarovnávam do stovky.
Nič extra dobré, nič extra zlé, akurát, ak by som chcela byť vyslovene precízna, šli by dva návrhy na vyradenie, lebo texty evidentne neboli poviedkami. Ale keďže vyslovene precízna byť nechcem, tak zostali a vyslúžili si toľko, koľko si vyslúžili. Priemer várky je 4,2.

Poviedka deväťdesiata prvá:
Mimoriadne chaotická záležitosť, ktorá kládla pri čítaní silný odpor. V texte bolo plno chýb, zrejme neprešiel ani kontrolou, inak by niektoré chyby v poviedke zostať nemohli. Chaosu pridával aj nekonzistentný mix mien – Bells, Kasandra, Pavol Trák, Sergej, Elena, Naďa, profesor Magnus, Markus, Kastor.
Toto X-men wannabe čosi bolo zmätočné, zdĺhavé, so záplavou postáv, motívov, s množstvom chýb a so snahou napísať film a vtesnať ho do poviedky. Bodovo dole.

Poviedka deväťdesiata druhá:
Vlastne neviem, čo by som mala k tomuto dielu povedať. Nežiada sa mi nič. Ale keď už teda niečo, tak toľko, že to bolo detské a že je poznať, že si s tým dal niekto námahu, pretože tam chyby ani nie sú a že mi je trochu blbé napísať, čo si o texte skutočne myslím. Nechcem tvrdiť, že je to zlé, ale je to zlé. Bol tam klub feministiek, Albert Einstein, bolo tam novátorské poňatie, keď chcel radca uzákoniť vegetariánstvo, bolo tam pekné meno Veleslav. Deti by sa pri čítaní dozaista spýtali, kto sú to tie feministky a ktože je to Albert Einstein, takže máme odfajknutý aj edukatívny rozmer. Ale ono to skrátka bolo až príliš detské. A tak nejak si myslím, že výstupom z MCF nemá byť detská kniha. Áno, aj naivné a milé rozprávočky niekedy potešia. Najmä ak je za nimi ukrytý ďalší rozmer, ktorý zostane detskému čitateľovi skrytý, ale ktorý odhalia dospelí. Lenže za týmto už nebolo nič. Bol to skrátka text pre deti. A dala som tomu menej.

Poviedka deväťdesiata tretia:
Bolo to precízne klišéoidné. Dávalo sa pozor na to, aby nič nevybočilo z presnej schémy a aby bol text podobný, až rovnaký ako stovky iných. Klišéovitosť sa javila ako zámer a autor ju zjavne považuje za prejav toho správneho písania. Ako každému inému klišé a floskule, sa tomu nedajú uprieť isté pozitíva.
Čakala som na akciu, aby som poviedke mohla prilepiť aj prívlastok military space opera. Military sa nakoniec nekonalo, aj keď slovo vojna sa skloňovalo často. Zostala len tá space opera. Pointa, aj záver boli fajn a poviedke bodovo prilepšili. Hrdina Georgus to vytiahol nad priemer.

Poviedka deväťdesiata štvrtá:
A znova zhupnutie do podpriemeru.
Poviedka by toho potrebovala veľa, aj keď som si istá, že autorka (asi) si myslí, že viac sa nedalo. Opakujem sa, ale to aj chyby, ktoré autori robia. Text bol nevyzretý a detinský. Pripomínal to, keď dieťa opisuje príhodu a vyzdvihuje pri tom hŕbu nepodstatných detailov, pričom isté veci ani nespomenie, lebo sa mu javia nedôležité.
Nedá sa uprieť fakt, že sa zjavne mladý a neskúsený autor snažil. Je to správna cesta, ak chce písať naďalej. Momentálne je to však ešte vo fáze takého prechodu medzi detským a tínedžerským písaním. Ak by to bol obraz, tak to bude asi domček, stromček a obláčiky nakreslené vodovkami. A ten obrázok by bol nedokončený, rovnako ako text. Príbeh chcel navodiť dojem pokračovania, akoby poviedka samotná nestačila. A nebolo to tým „správnym“ spôsobom.

Poviedka deväťdesiata piata:
Pekná to slovanská rozprávočka, veruže. Írečitým jazykom napísaná, taká tá naša! Lež, presýtená som ja veru podobných dielok. Ako keby som priveľa koláčov pojedla. I dobré boli, i chutili, i nemôžu oni za to, že som ich toľko požrala. Ani za to nemôžu, že ten ďalší už mi v ústach zhorkol, že sa prevaľoval na jazyku, dole hrdlom skĺznuť nevedel.
Ale veru, pjekné to bolo. S drakom, či bez neho. Také milô. A príjemnô. A aj keď to nie je to pravé orechové práve pre mňa, chybou by bolo nedoceniť. Rezkých sedem bodíkov jej zatasím a až aj ďalším porocujúcim dobrou prichodí, nebudem sa za ňu veruže v knižôčke ostýchať. I keď mnoho lepších, ba veselejších príbehov je v súťaži, nie je veru táto na hanbu.
No ale nazad k realite. Rozprávočka to bola fakt pekná. A dala sa vnímať aj ako metafora akéhokoľvek iného boja, či vojny. Keď verbovali proti skutočnému nepriateľovi, nielen proti drakovi.
Twist kdesi uprostred, ten s bratom, bol celkom zaujímavý a nečakaný. A páčila sa mi aj veta „Chlapi od žiaľu popíjali, až si mená zabudli“.

Poviedka deväťdesiata šiesta:
No… poviedka… Poviedka to nebola. Z toho sa odvíja aj počet bodov. Ale aj keby bola, na finále by asi nezaútočila.
Text bol zahltený prívlastkami. Bolo tam aj príliš veľa opisov aktuálneho diania. Akoby snaha o zachytenie a popísanie filmu pre slepého. Poryvy mimiky tváre boli u postáv zbytočne detailné. Treba väčší odstup a close-up použiť len kde-tu.
Na dialógoch treba ešte popracovať. Realistickosť podania cez neukončené vety je síce v istej miere OK, ale časom začne pôsobiť rušivo.
Na mnohých miestach sa malo masívne škrtať. Občas to zaváňa až grafomániou. Jednoduché vety sú častokrát efektnejšie. Toto bola zložitá konverzačka z dlhých viet, ktorá neodsýpala tak, aby ma zaujala, aj keby som ju čítať nemusela. Pre autora bolo zjavne podstatnejšie ako, než čo. Aj to je OK, pokiaľ to ako upúta.
Napriek tomu, že to bolo o pár tisíc znakov kratšie než predošlý text, zdalo sa mi to nekonečné. Bolo to veľmi opisné, veľmi zdĺhavé a pre mňa aj veľmi nudné.
A malo to vôbec záver? Nestal sa nejaký omyl a nebolo to len tak náhodne odseknuté na konci vybranej vety? Toto fakt nebola poviedka. Fakt, že nie. S názvom to plne korešpondovalo a jeho ekvivalent by mohol byť Prológ, či Úvod.

Poviedka deväťdesiata siedma:
Prečo Lucifer v pekle toleroval Heméru? Ako sa tam Heméra dostala? Kto program priniesol a inštaloval? Ako to, že Heméra nevedela, čo sa stalo predchodcom hrdinu? Ako je možné, že sa hrdina dostal k Luciferovi tak ľahko? Prečo sa Lucifer nechal tak hlúpo oblafnúť? Bol fakt taký blbý, či len momentálne nepozorný?
Posledná veta… azda tam ani nemusela byť.
Bolo to iné, neopozerané, ale šlo to akosi rýchlo a príliš ľahko a nič už za tým nebolo. Ale napriek otázkam, ktoré som mala, ma to bavilo a chcela som vedieť, čo bude ďalej.
Pobavilo. A myslím si, že to teoreticky môže pobaviť aj iných, preto mierny nadpriemer.

Poviedka deväťdesiata ôsma:
Nádejný, temný úvod (v kurzíve) pochovalo putovanie hrdinu podané ako lyrizovaná próza. Dôrazom na formu sa zahlušil príbeh. Dej sa doslova rozplynul. Prvá časť, s predstavením a jemnou charakteristikou postáv bola v ostrom kontraste s druhou časťou, ktorá kamsi ušla. A filozofický, patetický záver nevyvolal žiaduci úžas, ale len sklamanie a znechutenie. Toto čitateľ od „fantastickej“ poviedky nečaká. Autorovi odporúčam úvahy, eseje a poéziu. A ak poviedku, treba do toho dať viac života. Boli tam chybičky, ale autor zjavne písať vie. Je to taký priemer.

Poviedka deväťdesiata deviata:
Hm, ani toto nebola poviedka. Bol to výsek z čohosi, čo malo predtým, aj potom. Konflikt bol len zľahka načrtnutý, príbeh sa nielenže nerozvinul, ale ani sa nezačal. Nebolo to napísané zle. Ale nebola to poviedka. Bolo to príliš málo. Hrdinka sa volala Katka a boli tam ešte aj Nani, Pete a Adalwin Adler.

Poviedka stá:
Slabá space opera. Autor opíše sexuálnu scénu Sáry s Hankom, a potom, namiesto slova prsia, použije tri bodky? Treba sa rozhodnúť, či budeš za odvážneho a dáš naplno, alebo sa vlastne ostýchaš a priamosť nie je tvoja parketa. Navyše, tie tri bodky neboli ani v priamej reči a rozprávač je božský, takže dôvod na ne nebol.
Bola to zlá Battlestar Galactica, so slabým odvarom zo Sunshine, a ešte slabším z Horizontu udalostí. Záver – únik Sáry, dieťa, o ktorom nevie a možno aj ktosi ďalší, má akože dať nádej na prežitie ľudstva. Ak by bol autor odvážnejší, nechal by ich chcípnuť všetkých. Nie všetko potrebuje konce, na ktorých sa dá stavať ďalej. Nepíšete seriál, ani román, ale poviedku.
Vystrielanie lode a jej pohltenie Slnkom boli prirýchle a akési odfláknuté. Slabota. Škoda, túto tému fakt môžem a tešila som sa, že sa zabavím.

Foto: Flickr

komentárov: 25

  1. čitateľ

    95. – Aj mne sa páčila, milá – hladivá story :). Síce som ju cítil so sladšou príchuťou ako Vy, ale teším sa, že sa aj Vám páčila, autor bude mať radosť :). Zase ma vaše hodnotenie z podobnej vlnovej frekvencie potešilo.

  2. Vy musíte mať prehľad v mnohých súťažiacich poviedkach 🙂 Začínam mať dojem, že existuje nejaká skupina, ktorá sa cielene spoločne pripravuje a navzájom si vychytáva texty do súťaže. Z toho, že reagujete vždy na nadpriemerné poviedky vidno, že to má zmysel a že texty z tejto skupiny majú veľkú šancu umiestniť sa. Sama som zvedavá, koľkým dielkam z „vašej skupinky“ sa v súťaži zadarí 🙂

  3. čitateľ

    Nie je ich veľa čo som čítal toho roku. Sedem pred odoslaním, jednu po. Jednu špičkovú – aj pre mňa ste už vychválili v podstate som ju mal za favorita už kedysi v januári. No viem, že prvočitateľských skupiniek je viac. A akosi dúfam, že nakoniec budeme mať akýchsi finalistov. Predsa len, nech to nebola strata času čítať si to navzájom a vypichovať si chybičky. A super nám to všetkým zatraktívňujete, dík aj za ostatných, máme v „skupinke“ spoločnú letnú zábavu na nete :).

  4. Tak potom je to pobavenie obojstranné 🙂

  5. Čo za poviedku bola 96?

  6. Dozaista sa to pýtaš „so drobučkou štipôčkou veľmi skrytej nedočkavosti“ 😉

  7. Ano 😀 Ale aj preto lebo tam chýba náznak 🙂 takže nebudem jediný, kto sa to bude pýtať

  8. Takých skupín je určite viacero, v našom klube sme tento rok betačítali štyri texty (vrátane môjho). Vlani to z poviedok, čo som pripomienkoval, dotiahli do zborníka dve. Takže takáto spolupráca pomáha, i keď to samozrejme závisí aj od vstupného materiálu (garbage in – garbage out).

  9. Hej, pravda, mala som rovno prihodiť citáciu, meno alebo dačo podobné. Okrem predošlej ukážky môžem ešte pridať meno Lazitus.

  10. Hm… dve vo finále… to je pekný úspech!
    Spolupráca pomáha. Veď ani knihy nevychádzajú bez participácie viacerých. Chudáci sóloautori 😉 Hoci ktovie, taký vymakaný samotár si to nakoniec môže aj celé podmaniť…

  11. Poplaňúch

    Tá stá poviedka bola aspoň dobre napísaná? Okrem tých nespomenutých kôz? Dala sa čítať? Ďakujem

  12. abcdefg...

    Bude po skonceni sutaze niekde zavesena tabulka, Kolko bodov priradil konkretny porotca danej poviedke?

  13. V každom zborníku je tabuľka s presnými hodnoteniami od jednotlivých porotcov. A bude to tak aj tentokrát. Plus, kto príde na vyhlasovanie finalistov v septembri, ten sa po akcii môže spýtať, koľko od koho dostal.

  14. Soyka

    Až teraz začína pokojné leto:)) Toho roku to našťastie nebolo ani také tajné, takže ani také dramatické. Držím palce, sprisahanci!

  15. Do finále sa dostala len jedna a aj ho vyhrala. Taký autorský úspech pôjde tento rok len ťažko zopakovať.
    Písanie je v princípe samotárske remeslo. Bez toho to nejde. To záverečné čítanie a opravovanie je len taký posun o jeden stupienok vyššie. Slabým textom to veľmi nepomôže, ale silným umožní zažiariť.

  16. Áno. Dala.
    Úvodu sa venovalo akoby viac, scéna, kedy kapitánovi definitívne preplo a čo sa udialo vtedy na lodi, bola prirýchla, akoby flashovitá. Na vzťah by som sa zamerala menej. V prvej časti sa zdalo, že hlavný hrdina je kapitán, nakoniec to bola Sára. Občas je fajn, keď to nie je jasné, ale v tomto prípade ma to akosi miatlo. Téma inak super, používa ju málo autorov (aspoň tento rok).

  17. To fakt? Netipla by som si po minulom roku…
    Áno, indícií je viac a viac. Nech to trápenie bolí menej 😉

  18. čitateľ

    Zdeno : Hlavne tam toho roku nemáte Draculina, tak to budete mať o čosi ťažšie:D.
    Katka : Hmm… Neviem či to je fér, takto sa sprisahať, to je potom presila.
    Lucia : Súhlasím, dobrý samotár s talentom položí pokojne aj literárny klub s desiatkou snaživcov. No budeme ďalej dúfať, že sme do tohtoročnej súťaže nakúpili dobré posily a naše želiezka v ohni pri vyhlasovaní výsledkov urobia radosť. Aspoň prípadných neúspešnejších z nás to trochu uteší, že môžme odkukávať a učiť sa od lepších v priamom prenose.

  19. una

    Milý čitateľ, mala by som záujem zapojiť da do toho betareaderskeho klubu, nešlo by to?:-)

  20. čitateľ

    Uff…, priznám sa – nie je to na mne :D, (ja som tam greenhorn – ucho) no kompetentná osôbka/ky – (zakladatelia) si to tu iste všimne. A ak to nebude nikomu prekážať, verím, že nájde cestu ako sa ozvať. (Snáď to neprekáža ani majiteľke blogu, že sa tu robí akási nechcená „reklama“).

  21. Moja stránka má ďalšiu funkciu – autorská zoznamka 🙂 Nice!
    Veď napíš rovno, že baby z vydavateľstva Hydra 😉 (ak sa teda nemýlim)

  22. čitateľ

    Presne, nech je to na nich, ďakujem za pomoc 😀 !!!

  23. Soyka

    teda najlepšie bude hádam na stránke Hydry nájsť mail a napísať – tak vravia dievčatá:))

  24. abcdefg...

    Jop nasiel som to tam. Sranda vidiet tie cispa v hodnoteni 🙂

  25. marexlabej

    Ech, tak za seba mozem potvrdit, ze bez betareadu by to moje dielo bolo o brutalny kus horsie 🙂
    (i ked viem, ze vam/ti moc nesadlo aj tak 🙂 )

Pridať komentár